Tervalammesta säästäminen aiheuttaisi tragedioita

Tänään pidettävässä Sosiaalilautakunnan kokouksessa esitetään, että päihdekuntoutusta tarjoavan Tervalammen kuntoutuskeskuksen hoitopaikkoja leikataan kolmanneksella.

Keväällä sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen suunnitteli tuovansa lautakunnalle esityksen Tervalammen päihdekuntoutuksen lakkauttamisesta kokonaan, mutta suunnitelma hylättiin ilmeisesti julkisen painostuksen takia. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin sosiaalilautakunta sai kuitenkin eteensä esityksen, jossa Tervalammen kartanon kuntoutuskeskuksen paikkalukua esitetään vähennettäväksi 35 paikalla, 108:sta 73:ään.

Minusta esitys on hyvin huolestuttava. Tervalampi tarjoaa arvokkaan ja suhteellisen toimivan ympäristön kuntoutukseen niin alkoholiongelmaisille kuin huumeiden vuoksi sinne hakeutuville.

Tunsin ihmisen, joka riisti itseltään hengen, kun ei päässyt hoitoon. Tunnen toisen, joka on päässyt hoitoon vasta itsemurhauhkauksen jälkeen. Jos tilanne on jo nyt tällainen, Tervalammen kapasiteetin leikkaaminen kolmanneksella ei voi johtaa mihinkään muuhun kuin uusiin tragedioihin.

Päihdekuntoutuksen palvelurakenteen muutoksessa pyritään siirtämään painopistettä raskaista ympärivuorokautisista hoidoista avopalveluihin. Tarve kehittää uudenlaisia, asiakkaita lähellä olevia palveluja laitoskuntoutuksen sijaan on aito, ja Tervalammesta tehtävistä säästöistä seuraisi 15 vakanssin siirtyminen avohoitoon.  Tosin minkäänlaista tarkempaa suunnitelmaa ei lautakunnalle ole esitetty.

Vakavasti päihdeongelmaiselle on tarjottava raskastakin hoitoa silloin kun sellaiseen hakeudutaan – tilanne on tyypillisesti siinä vaiheessa aika epätoivoinen, ja apua on jo nyt erittäin vaikea saada. Hyvien tulosten kannalta katkolle ja tarvittaessa jatkohoitoon on päästävä heti. On kokonaan toinen juttu, että miten autetaan integroitumaan arkeen kuntoutuksen jälkeen.

Toivoisin että meillä olisi mahdollisuus lisätä kevyttä varhaisen vaiheen tukea, perhepalveluja sekä nuorille suunnattuja ennaltaehkäiseviä toimia ilman, että rahaa pitäisi kaivaa Tervalammen paikoista. Myös vakavasti päihdeongelmaiset ihmiset ovat oikeutettuja apuun parantuakseen ja päästäkseen takaisin jaloilleen. Toivon että sosiaalilautakunta punnitsee päätöksensä seurauksia tänään tarkkaan.

Tags: ,

Leave a Reply