Valtuuston selvä enemmistö allekirjoitti aloitteeni: sisäpihat autoilta ihmisille

Muutin toissa talvena Sonckin kortteliin Etu-Töölöön. Korttelimme on kantakaupunkilaiseksi harvinainen, sillä sisäpihat ovat läpikuljettavia, yhteisesti jaettuja avopihoja täynnä idyllistä potentiaalia. Mutta kuinka ollakaan, alaovelta avautuva hanki ei peittänytkään nurmikenttää, vaan karun parkkiruudutetun asfaltin. Miksi ihmeessä, mietin, kun esimerkiksi Vallilassa on monia vehreitä, keidasmaisia korttelipihoja, jotka lisäävät asumisviihtyvyyttä ja asuntojen arvoa.

Koska sisäpihojen laittomat autopaikat ovat ongelmana ilmeisen laajasti levinnyt, tein viime viikolla valtuustossa aloitteen näiden kitkemiseksi kantakaupungin alueelta. Aloitteeni allekirjoitti 57 kaupunginvaltuutettua 85:stä. Näin suuri enemmistö saa toivottavasti kaupungin usein automyönteiset rattaat lainkuuliaiselle tuulelle.

Valtuustoaloite 23.5.2012

Helsingin kantakaupungin alueen sisäpihoilla säilytetään tuhansia autoja. Sisäpihojen parkkipaikat ovat kuitenkin pääsääntöisesti asemakaavan vastaisia ja pysäköinti siten laitonta

Sen sijaan että kantakaupunkialueen korttelipihat olisivat asemakaavan mukaisesti kaikkien asukkaiden yhteisessä virkistyskäytössä, ne on usein varattu harvojen asukkaiden autoille. Kaupungin laiminlyödessä lain valvonnan kärsijöiksi jää moninkertainen määrä vapaa-aikaansa viettäviä asukkaita. Erityisen ongelmallinen tilanne on juuri kantakaupungissa, jossa rauhallisia paikkoja on vähän.

Asukkaiden yhteisessä käytössä olevat sisäpihat lisäävät viihtyvyyttä ja kannustavat ihmisiä huolehtimaan yhteisestä elinympäristöstään, kun taas asfaltoidut, parkkipaikoille pyhitetyt sisäpihat rajoittavat korttelipihojen kehittämistä ja aiheuttavat myös väliinpitämättömyyttä. Harvojen asukkaiden käytössä olevista parkkipaikoista kerätyt korvaukset eivät ole missään suhteessa käytetyn maan arvoon tai muodostuvaan haittaan.

Kaupunki ei puutu käytännössä millään tavalla tähän laittomaan toimintaan, paitsi tilanteessa, jossa tontille haetaan uutta rakennuslupaa esimerkiksi ullakkorakentamista varten.

Me allekirjoittaneet valtuutetut vaadimme, että kaupunki ryhtyy toimiin laittomien parkkipaikkojen poistamiseksi kortteleiden sisäpihoilta ja edesauttaa siten osaltaan sisäpihojen kehittämistä virkistyskäyttöön.

Tuuli Kousa (Vihr.)

2 Responses to “Valtuuston selvä enemmistö allekirjoitti aloitteeni: sisäpihat autoilta ihmisille”

  1. Heikki Raappana says:

    Ketkä allekirjoittivat ja ketkä taas eivät? Oliko puolueiden välillä havaittavissa eroja?

  2. Tuuli says:

    Hei, pahoittelut viiveestä kommentin hyväksymisessä ja vastauksessa. Vihreät allekirjoittivat kaikki, sdp:stä ja vassareista selvä enemmistö, pienemmistä puolueista keskustasta ja perussuomalaista kaikki paitsi yksi molemmista, skp:n Hakanen allekirjoitti, kokoomuksesta harvempi mutta moni silti mutta rkp:stä vain yksi. Pelkään että osa haluaa kuitenkin pysyä anonyyminä varoen autopaikoista kiinnostuneita naapureita, joten valtuustoäänestys voi näyttää toiselta, mutta olin kyllä hyvin iloinen suuresta kannatuksesta tässä vaiheessa. Kiersin salia pari tuntia, jotta sain juteltua kaikkien (paitsi ehkäpä kahden kokoomuslaisen) kanssa.

Leave a Reply