Mattolaiturit valtuustoon

Valtuusto on kokoontunut tänään vuodeksi toiseksi viimeiseen kokoukseen pitkän listan kera, mukana useita tärkeitä asioita kuten aiemmin mainitsemani kulttuuristrategia, sosiaali- ja terveystointen yhdistäminen sekä pitkä liuta aloitteita. Olin melkeinpä ehtinyt unohtaa, että tein toukokuussa aloitteen, jossa vaadin Helsingin uhanalaisten mattolaitureiden säilyttämistä. Lautakuntakierroksen jälkeen vaikuttaisi siltä, että mattojen pesu laitureilla tulee päättymään – vaikka toivoin että myös sille etsittäisiin ympäristöystävällisiä toteutusvaihtoehtoja, mutta laiturit pyritään säilyttämään muussa käytössä. Ohessa vielä aloite perusteluineen.

Valtuustoaloite 25.5.2011

Mattolaiturit ovat vuosikymmenien ajan kuuluneet Helsingin merelliseen kaupunkikuvaan. Ne tarjoavat kaupunkilaisille tunnelmallisen paikan paitsi matonpesuun, myös monipuolisesti muuhun oleskeluun – eikä uimapaikkojakaan ole Helsingissä liiaksi.

Toisaalta Itämeri on pahoin saastunut, ja mattolaiturien pesuvedet kuormittavat paikallisesti merta entisestään. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, sillä olemassa on erilaisia menetelmiä, joiden avulla laiturien poistovedet voidaan ottaa talteen ja johtaa maalle ja edelleen viemäriin.

Me allekirjoittaneet valtuutetut vaadimme, että Helsinki selvittää mahdollisuudet vähentää mattolaiturien ravinnekuormitusta ilman että laitureista tai mielellään niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksestakaan luovutaan. Haluamme säilyttää mattolaiturit, mutta löytää ratkaisun ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Tuuli Kousa (Vihr.)

Tags: , ,

Leave a Reply