Arkisto kuukaudelle syyskuu, 2012

Miksi ruoka on pahaa?

torstai, syyskuu 20th, 2012

Työ- ja lomamatkojen tuoman kokemuksen perusteella tuntuu, että Suomessa syödään Euroopan kalleinta ja ehkä Euroopan itäisintä laitamaa lukuun ottamatta huonointa ruokaa. Maailmalla melkein missä tahansa marketissakin nousee vesi kielelle, mutta täällä houkuttelevat ruokakaupat ovat harvassa.

Kaihoisa kyynel uhkaa vierähtää, kun mietin vaikkapa ranskalaista patonkia tai pienen italialaiskaupan kalatiskiä. Britanniaa ei varsinaisesti pidetä ruokakulttuurin suurmaana, mutta niin vaan muistelen kaiholla opiskelukaupunkini Lontoon ihan tavallisen ruokakaupan valikoimia.

Syyllinen pahaan ja kalliiseen ruokaan on kauppa, jonka osuus ruoan hinnasta on Suomessa poikkeuksellisen suuri. Samaan aikaan  itse ruoantuottajien osuus on huomattavan pieni. S- ja K-ketjuilla on duopoli, jota muut eivät hevin pääse horjuttamaan. Katteet ovat kohdillaan, mutta voitoilla rakennetaan yhä uusia ABC-asemia sen sijaan, että saisimme parempaa laatua. Tuotteet standardisoidaan ja lopputuloksena on haljua ruokaa, jonka ansiot jäävät näläntunteen tyydyttämiseen.

Hallitus valmistelee lakimuutosta, joka määrittäisi nykyistä selkeämmin S- ja K-ryhmien ruokakauppojen markkina-aseman määrääväksi. Minulle on jäänyt epäselväksi mitä lakimuutoksesta lopulta seuraa, mutta kaikki keinot ruokakaupan kilpailun lisäämiseksi ovat tervetulleita. Paljon riippuu siitä miten Kilpailuvirasto lakia soveltaa.

S- ja K-ketjujen ylivaltaa ei Helsingin valtuustosta käsin kumota, mutta paljon on asioita joihin myös valtuusto voi vaikuttaa. Esimerkiksi kaupungin omilla tilauskäytännöillä on merkitystä. Aamulehti uutisoi Tampereen kaupungin haluavan annospakattua vaaleata paahtoleipää, joka säilyy huoneenlämmössä 14 päivää! On selvää, että kyseisessä hankinnassa ei mennä maku vaan säilöntäaineet edellä.

Kalasatamassa auennut, hyvään ruokaan panostava Teurastamo on hieno esimerkki Helsingin kaupungin ennakkoluulottomuudesta vapaiden tilojen käytön suhteen. Kauppahallien toiminnan edellytyksiä on vaalittava ja ensi valtuustokaudella on huolehdittava että Hakaniemen hallin ja Kauppahallin remonttien ajaksi kauppialle löytyy kaupallisesti toimivat väistöpaikat. Myös siitä on pidettävä kiinni, että torit eivät vajoa rasvankäryisiksi matkamuistomyymälöiksi. Ihmiset valittavat, että Töölöntori kituu, mutta se ei kai ole ihme kun tori on iso parkkipaikka.

Kaupungin terveysviranomaisten toimintaa on seurattava. Milloin on kyse järkevästä huolellisuudesta, milloin taas pelkästä virkaintoisesta kiusanteosta? Silloin kun kaupunkilaiset keksivät jotain hauskaa, kuten Ravintolapäivän, valtuuston on edistettävä kaupungin myötämielistä suhtautumista.

Tuntuu banaalilta kirjoittaa se ylös, mutta me syömme monta kertaa päivässä. Eikö olisi hauskaa, että se olisi nautinnollista?


Tervalammesta säästäminen aiheuttaisi tragedioita

tiistai, syyskuu 18th, 2012

Tänään pidettävässä Sosiaalilautakunnan kokouksessa esitetään, että päihdekuntoutusta tarjoavan Tervalammen kuntoutuskeskuksen hoitopaikkoja leikataan kolmanneksella.

Keväällä sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen suunnitteli tuovansa lautakunnalle esityksen Tervalammen päihdekuntoutuksen lakkauttamisesta kokonaan, mutta suunnitelma hylättiin ilmeisesti julkisen painostuksen takia. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin sosiaalilautakunta sai kuitenkin eteensä esityksen, jossa Tervalammen kartanon kuntoutuskeskuksen paikkalukua esitetään vähennettäväksi 35 paikalla, 108:sta 73:een.

Minusta esitys on hyvin huolestuttava. Tervalampi tarjoaa arvokkaan ja suhteellisen toimivan ympäristön kuntoutukseen niin alkoholiongelmaisille kuin huumeiden vuoksi sinne hakeutuville.

Tunsin ihmisen, joka riisti itseltään hengen, kun ei päässyt hoitoon. Tunnen toisen, joka on päässyt hoitoon vasta itsemurhauhkauksen jälkeen. Jos tilanne on jo nyt tällainen, Tervalammen kapasiteetin leikkaaminen kolmanneksella ei voi johtaa mihinkään muuhun kuin uusiin tragedioihin.

Päihdekuntoutuksen palvelurakenteen muutoksessa pyritään siirtämään painopistettä raskaista ympärivuorokautisista hoidoista avopalveluihin. Tarve kehittää uudenlaisia, asiakkaita lähellä olevia palveluja laitoskuntoutuksen sijaan on aito, ja Tervalammesta tehtävistä säästöistä seuraisi 15 vakanssin siirtyminen avohoitoon.  Tosin minkäänlaista tarkempaa suunnitelmaa ei lautakunnalle ole esitetty.

Vakavasti päihdeongelmaiselle on tarjottava raskastakin hoitoa silloin kun sellaiseen hakeudutaan – tilanne on tyypillisesti siinä vaiheessa aika epätoivoinen, ja apua on jo nyt erittäin vaikea saada. Hyvien tulosten kannalta katkolle ja tarvittaessa jatkohoitoon on päästävä heti. On kokonaan toinen juttu, että miten autetaan integroitumaan arkeen kuntoutuksen jälkeen.

Toivoisin että meillä olisi mahdollisuus lisätä kevyttä varhaisen vaiheen tukea, perhepalveluja sekä nuorille suunnattuja ennaltaehkäiseviä toimia ilman, että rahaa pitäisi kaivaa Tervalammen paikoista. Myös vakavasti päihdeongelmaiset ihmiset ovat oikeutettuja apuun parantuakseen ja päästäkseen takaisin jaloilleen. Toivon että sosiaalilautakunta punnitsee päätöksensä seurauksia tänään tarkkaan.

Vihreät: Tietojärjestelmähankkeessa otettava aikalisä

maanantai, syyskuu 10th, 2012

10.9.2012

Helsingin terveyslautakunnan listalla on huomenna, tiistaina 11.9. lausunto HUS:n ja metropolialueen kuntien tietojärjestelmähankkeesta.

Hankkeessa käytettäisiin yhteensä noin puoli miljardia euroa terveydenhuollon IT:n kokonaisvaltaiseen uusimiseen pääkaupunkiseudulla. Toimivat tietojärjestelmät helpottaisivat potilaiden hyvää hoitoa. Hankkeen suunnittelussa on myös hyvällä tavalla lähdetty kartoittamaan käyttäjien tarpeita.

- Hankkeen tavoite sinänsä on hyvä. Hankkeen hintalappu sen sijaan ei ole tästä maailmasta. Ulkomailla, mm. Virossa, hankkeita on pystytty toteuttamaan aivan oleellisesti alhaisemmalla hinnalla, jota pienempi mittakaava ei riitä selittämään, toteaa terveyslautakunnan jäsen Hannu Tuominen.

Tässä tilanteessa ei vihreiden mukaan ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa aikalisä ja valmistella hanke paremmista lähtökohdista uudelleen.

- Valmistelussa on syytä tarkastella malleja, joissa ei tehdä yhtä mammuttihankintaa, vaan avoimia rajapintoja hyödyntäen korvataan nykyinen järjestelmä joustavasti ja avoimesti pala kerrallaan, sanoo Otso Kivekäs.

Tämän suuruusluokan hankinnassa riskejä ja prosessin etenemistä on kyettävä seuraamaan huolellisesti ja jatkuvasti.

- Puolta miljardia euroa ei voida kuluttaa kevyesti, varsinkin kun on kyse asiakokonaisuudesta jonka hallitseminen on teknisen luonteensa takia haastavaa, toteaa terveyslautakunnan jäsen Tuuli Kousa.

Lisätietoja:

Tuuli Kousa
Kaupunginvaltuutettu, terveyslautakunnan jäsen
p. 050 5437374

Hannu Tuominen
Kaupunginhallituksen varajäsen, terveyslautakunnan jäsen
p. 050 3563486

Otso Kivekäs
Varapuheenjohtaja, Tieteen ja teknologian vihreät
p. 044 3336338