Arkisto kuukaudelle toukokuu, 2011

Koskelan terveysasema vaatisi miljoonaremontin

maanantai, toukokuu 30th, 2011

Julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivuilla 30.5.2011

Pekka Jousmaa vaati (HS Mielipide 23.5.), että Koskelan terveysasema säilytettäisiin nykyisellään. Hän oli harmissaan siitä, että harvat lautakunnan jäsenet päättävät tällaisesta tärkeästä asiasta.

Kuulumme tähän pieneen demokraattisesti valittuun joukkoon, jonka enemmistö päätyi kannattamaan Koskelan terveysaseman yhdistämistä Oulunkylään.

Päätöksen alla vierailimme molemmilla terveyasemilla, haastattelimme sekä henkilöstöä että terveysaseman käyttäjiä ja osallistuimme myös toiseen Koskelan kirkolla järjestetyistä asukastilaisuuksista.

Ennen perehtymiskierrosta olimme vakuuttuneita siitä, että Koskelan terveysaseman sulkemiselle ei olisi riittäviä perusteita. Vasta lähemmässä tarkastelussa terveysaseman tilat osoittautuivat tasoltaan ja kunnoltaan sellaisiksi, että mielestämme olisi ollut vastuutonta jatkaa entiseen tapaan.

On hyvä muistaa, että Käpylän terveysaseman vaikeudet juontuvat homeongelmista, joiden väistettiin nykyisiin, väliaikaisiksi tarkoitettuihin tiloihin vuonna 2002. Siihen, miksi tuolloin ei löytynyt poliittista tahtoa rakentaa pysyvää ratkaisua, emme osaa vastata.

Koskelan terveysaseman siirtyessä Oulunkylään monen käpyläläisen matka terveysasemalle vaikeutuu. Toisaalta Oulunkylään saadaan selvästi paremmat palvelut kuin mitä Koskelassa on voitu tarjota. Myös laboratorio siirtyy Oulunkylään.

Koskelan terveysaseman toiminnan jatkaminen olisi vaatinut miljoonaremontin, ja toiminta olisi joka tapauksessa pitänyt siirtää väliaikaisesti muualle. Sairaala-alueen kehittymissuunnitelmien ollessa kesken remonttiin ei ollut resursseja tai riittävää poliittista tahtoa.

Toivomme kuitenkin, että Koskelassa voitaisiin vastedeskin tarjota lähipalveluna esimerkiksi neuvola- ja kevyempää vastaanottotoimintaa.

Esimerkiksi lähineuvolalle olisi mielestämme perusteita, mutta millaista muuta toimintaa, minne tarkalleen ja koska? Aiomme paneutua vakavasti pitkään Ruususen unta nukkuneen sairaala-alueen kehittämiseen.

Olemme saaneet asukkailta hyviä ideoita, joita haluamme edistää. Toivomme, että asukkaiden aktiivisuus jatkuu myös keskustelussa, jolla vaikutetaan alueen tulevaisuuteen.

Tuuli Kousa

Hannu Tuominen

Terveyslautakunnan jäseniä (vihr.)

Helsinki

Pienen hiljaiselon jälkeen

keskiviikko, toukokuu 11th, 2011

Vihreiden vaalitulos oli valtava pettymys. Vaalitappion syy on aina peilissä: puolueena olemme tehneet asioita väärin, enkä minäkään osannut ymmärtää sitä etukäteen. Itse sain Helsingissä kuitenkin 3 253 ääntä, mistä olen vihreiden ison tappion valossa iloinen. Aidosti iso, lämmin kiitos kaikille teille, jotka uskoitte minuun, äänestitte ja olitte muuten tukena.

Olen ylpeä kampanjasta, jonka teimme. Olin vihreiden ehdokaslistan paras ensikertalainen, enkä olisi pystynyt siihen ilman hienoa tukiryhmääni. Erityisesti haluan kiittää vaalipäällikköäni Tiaa, miestäni Timoa sekä Esaa ja Vivekaa. Mutta myös muita, jotka olivat mukana. Jopa monet joita en edes tuntenut ennen kampanjaa tekivät valtavasti töitä jotta pääsisin eduskuntaan. Teitä oli iso joukko, eikä työ mennyt hukkaan vaikka tavoite jäi saavuttamatta. Pääsin puhumaan monista tärkeistä asioista ja saamani äänet osoittavat, että ajatukseni tulivat kuulluksi ja että ne otettiin omiksi. Jatkan vaikuttamista eduskunnan ulkopuolella, kaupunginvaltuutettuna ja muuten.

Vaalikampanja oli kovempi puristus kuin mitä olin osannut aavistaa. Liityin Vihreisiin vasta reilu kolme vuotta sitten, joten  en ollut ikinä nähnyt eduskuntavaalikampanjaa läheltä. Rupeamana ehdokkuus on melkoinen. Vaalien jälkeisenä päivänä nukuin päiväunet pienen poikani kanssa ja vuokrasin leffan ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Sitten aloin suunnitella lomaa ja kirjoitan tätä blogia nyt Thaimaasta käsin. Virallisesti vuosilomalla äitiyslomani lähestyessä loppua. Takana on mieletön vuosi. Kuten joskus aiemmin kirjoitin, kuolema kuittaa univelat. Päivääkään en vaihtaisi. Anteeksi että tämän kirjoittamiseen meni niin kauan. Olin vaan aika väsynyt.