Arkisto kuukaudelle huhtikuu, 2011

Pari sanaa vaalipäivänä

sunnuntai, huhtikuu 17th, 2011

Tämä on yksi elämäni jännittävimmistä päivistä. Eikä tämä ole jännittävä päivä vain minulle, vaan myös koko Suomelle. Mikä on Suomen suunta seuraavat neljä vuotta? Turhautuminen politiikkaan, tunne siitä että mikään ei hyvällä tavalla muutu, perinteisen politiikan ryvettyneisyys ja talouden ja Suomen suunnan epävarmuus ovat tulleet esille moneen kertaan kadulla kampanjoidessani. Silti uskon, että yksi ihmien voi politiikalla vaikuttaa. En tekisi näin paljon töitä, jotta pääsisin tekemään jotakin jolla ei ole merkitystä.

Vaalirauhan nyt laskeuduttua takana on yli vuoden määrätietoinen pinnistely kohti eduskuntaa ja hurja määrä kampanjointia. Vauva + vaalit = kuolema kuittaa univelat! Kiitokset mahtavalle tukiryhmälleni, jota ilman en olisi pärjännyt ja jonka ansiota on, jos olen illan päätteeksi kansanedustaja.

Haluan taloudellisesti ja sosiaalisesti ehjän, maailmalle avoimen Suomen. Toivon, että olet mukana äänestämässä eduskuntaa, joka on asiantunteva ja avarakatseinen. Ehkä ei olisi pahitteeksi, jos siellä olisi myös muutama stadilainen.

Jos olet saanut esitteeni kadulla, kotisivuillani avaan teemojani laajemmin. Jos sinulla on kysyttävää, soita. Yritän myös ehtiä vastaamaan päivän aikana tuleviin sähköposteihin. Päivystän lisäksi  vaalitoimistollani Tark’ampujankatu 18, kivijalka, klo 11-13. Tervetuloa nauttimaan vaaliteet!

Moni on myös miettinyt, minkälaiset mahdollisuudet minulla on läpimenoon. Ainakin Osmo Soininvaara tuntuu uskovan niihin .

Ajattelin lopettaa muutamalla sanalla, jotka Eino Leino kirjoitti Sunnuntai-lehteen vuonna 1917:

“Koetin esittää, miten välttämätöntä juuri pienille kansoille on ainakin yrittää ajatella suuresti ja yleisinhimillisesti, samoin miten tukahduttavaksi käy sellaisten kansojen henkinen ilmakehä, jotka sulkeutuvat itseensä kuin koppakuoriainen.”

Kiitos jos olen äänesi arvoinen.

Yrittäminen voisi olla helpompaakin

lauantai, huhtikuu 2nd, 2011

Suurten ikäluokkien vanhetessa työikäisten ihmisten osuus tulee laskemaan dramaattisesti. Suomen talous onkin saatava tasapainoon nopeasti, jotta nuorempien sukupolvien vastuulle ei sysätä paitsi suurten ikäluokkien vanhuuden kustannuksia, myös yhteisiä velkoja.

Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii julkisen tuottavuuden parantamista, työurien pidentämistä työhyvinvoinnin lisäämisen ja työntekijöiden tarpeista lähtevien joustojen avulla sekä valtion veropohjan vahvistamista. Kipeimmin tarvitsemme kuitenkin lisää yksityisen sektorin työpaikkoja.

Työelämä on murroksessa, ja yhä useampi meistä elättää itsensä yrittäjänä. Savupiipputeollisuuden taantuessa uusia työpaikkoja syntyy eniten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi verotuksen on tuettava yrittäjyyttä ja yritysten kasvua. Tulevaisuuden Nokia ei ole yksi suuri yritys vaan monen pienen taimen vehreä kasvusto.

Hallittu riskinotto kuuluu yrittämiseen, mutta epäreilut riskit ovat asia erikseen. Erityisesti yrittäjän sosiaaliturvaa on parannettava ja ensimmäisen työntekijän palkkaamista helpotettava. Pääomatuloverotuksen kiristämisen yhteydessä yhteisöveroa on maltillisesti laskettava yrittämisen houkuttelevuuden lisäämiseksi. Myös alv-velvollisuuden alarajaa on nostettava yrittämisen alkutaipaleen tueksi. 80 prosenttia yrittäjistä on korkeintaan keskituloisia ja neljännes tienaa noin tonnin kuussa. Yrittäjienkin on veronsa maksettava, mutta tehdään se työllistämiseen kannustavalla tavalla.

Ei ole myöskään ollenkaan sama, onko yrittäjänä mies vai nainen: yrittäjän maailma on sukupuolittunut. Naisyrittäjien asemasta tekee erityisen epäreilun se, että vanhemmuuden kustannukset kaatuvat korostetusti naisten niskaan. Me Vihreät kannatamme vanhemmuuden kustannusten jakamista paitsi siksi, että uudistus helpottaisi yrittäjän asemaa, myös siksi, että nuorten naisten vetovoima työmarkkinoilla paranisi.

Yrittäjäksi ryhtymisen lisäksi meidän on tuettava yritysten tutkimusta, tuotekehitystä ja kasvua. Suurempi osa yritystuista tulee ohjata vanhan tekohengittämisestä uuden luomiseen. Suomi on insinöörivetoinen maa, mutta innovaatiot ja niiden kaupallistaminen vaativat monipuolista luovuutta.

Tarvitsemme tasapuolisesti luovuuteen, työhön ja yrittämiseen kannustavaa politiikkaa.