Arkisto kuukaudelle marraskuu, 2010

Ilmastonmuutos ei ole kadonnut

maanantai, marraskuu 29th, 2010

Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluiden epäonnistumisesta on seurannut jonkinlainen ilmastoähky. Ihmiset tiedostavat ilmastonmuutoksen vakavuuden, mutta siitä ei juuri nyt jakseta sen enempää lukea kuin kirjoittaakaan.

Meksikon Cancunissa käynnistyviltä ilmastoneuvotteluilta ei odoteta paljoa, vaikka päätöksiä tarvittaisiin.

Satu Hassi lainaa Vihreiden nettisivuilla julkaistussa blogissaan climateprogress.org -sivuille koottua yhteenvetoa viimeaikaisista ilmastonmuutokseen liittyvistä tutkimustuloksista.

”Valtamerien kasviplankton on vähentynyt 40 %. Syyksi epäillään ilmastonmuutosta. Lisäksi valtameret happamoituvat 10 kertaa nopeammin kuin 55 miljoonaa vuotta sitten, jolloin merissä tapahtui suuri sukupuuttoaalto. Itä-Siperian ikiroudan alta on alkanut pulputa ilmaan metaania.”

Minua kiinnostaa, miten ihmiset ja yritykset saadaan nopeimmin toimimaan tavalla, joka varjelee ilmastoa. Mitkä ovat tehokkaimmat verotuksen, lainsäädännön ja tukien keinot, jotka ohjaisivat ihmisiä kestäviin valintoihin?

Päättäjien ja yritysten on luotava edellytykset helpoille, kestäville valinnoille. On kannustettava ja luotava menestymisen edellytykset energiatehokkuudelle, sesonkikrääsän sijaan kestäville ja ajattomasti kauniille tuotteille ja vähähiilisten vaihtoehtojen tuotekehitykselle ja käyttöönotolle.

Helsingin Energian on vastattava kasvavan ympäristötietoisen joukon kysyntään

keskiviikko, marraskuu 24th, 2010

Julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta tuntuu tilapäisesti laimentuneen, mutta kaupunginvaltuusto käsittelee tänään Helsingin Energian mittavaa kehitysohjelmaa. Tavoitteena on hiilineutraali tulevaisuus ja suunta on oikea, mutta matka on pitkä.

Vihreä vallankumous vaatii investointeja, joista on päätettävä nyt. Suomi on jäämässä jälkijunaan, jonka suuntaan voidaan vielä vaikuttaa. Helsingillä on siihen tilaisuus nyt. Helsingin Energiaa ohjataan poliittisesti, ja valtuusto tuntuu olevan yksimielinen vähintäänkin siitä, että EU-tason sitoumukset on täytettävä.

Itse haluan kiinnittää huomion myös Helsingin Energian kilpailukykyyn. Vihreän sähkön suosio on kasvussa. Yhä useampi vaatii uusiutuvaa energiaa sähköntuottajaltaan: meille yksityishenkilöille vihreä sähkö on helppo tapa keventää hiilijalanjälkeämme, ja yrityspuolella esimerkiksi Green Office -verkosto ajaa jäseniään uusiutuviin.

Helsingin Energia häviää kilpailussa, jos se myy ei-oota, panee asiakkaat jonoon. Toisin oli ennen, kun kilpailua ei juuri ollut. Nyt asiakas voi kuitenkin äänestää jaloillaan ja valita esimerkiksi ruotsalaisen kraft+kulturin, joka paitsi myy pelkästään vihreää sähköä myös käyttää tuottoja kulttuuriin. Ei mitenkään huono vaihtoehto, vaikka mielellään sitä tietysti tukisi nimenomaan kotimaista uusituvan energian kehitystä ja investointeja.